Günümüzün en çok merak edilen mesleklerinden biri olan Influencer’lık, Türkiye’de de uzun zamandır varlığını sürdürüyor. Aslında meslek olarak kabul etmek istemesek bile sosyal medyada gezerken farkında olmadan birçok Influencer’a rastlayabiliyorsunuz. Gösterişli hayatlarını paylaşan ya da bir anda sınıf atlayan bu kişilerin geliri ise merak konusu.
Değirmenin Suyu Nereden Geliyor?
Son zamanlarda sosyal medya üzerinde gençlerin Influencer ya da YouTuber olma konusunda yoğun istekleri var. Çünkü bu konuda iyi para kazanan ve çok takipçisi bulunan kişileri görerek kısa zamanda çok fazla para kazanmayı hayal ediyorlar.
Özellikle Instagram ve YouTube üzerinde yüksek takipçisi bulunan Influencer‘lar, paylaşımları ve zengin gösterişli hayatları ile ön plana çıkmaya başladılar. Düzenli olarak içerik üreten, aynı zamanda geniş bir takipçi kitlesine sahip olan influencerlar aylık ortalama 20 – 30 bin TL gelir elde ediyorlar. Dünya genelinde 1 milyar doları bulan Influencer ekonomisi Türkiye’de 35 milyon TL‘yi aşmış durumda.
Influencer pazarlama yazılımı platformu Klear’ın 2.500’den fazla Influencerı inceleyerek yaptığı araştırmaya göre:
- Sponsorlu Instagram yayınları için ortalama 41 ile 3138 dolar
- Sponsorlu Facebook yayınları için 31 ile 2400 dolar
- Sponsorlu YouTube videoları için 315 ile 3857 dolar arasında bir meblağ kazanmaktalar.
Düşük rakamlar, Klear’ın 500 ila 5000 takipçisi olan Influencerlar olarak tanımladığı Nano-Influencer ortalamalarını temsil ederken, yüksek rakamlar, 500.000’den fazla takipçisi olan mega Influencerların ortalamalarını temsil ediyor.
Platformlar arasındaki maliyet farkının bir kısmı ise aslında içerik oluşturmak için gereken çabayla doğru orantılı. Bir fotoğraf ya da Instagram yayını büyük olasılıkla bir YouTube videosu oluşturmak kadar zaman almıyor.
Influencerlar Vergi Ödüyorlar mı?
16 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan Resmî Gazete ile yürürlüğe giren Vergi Düzenlemesi ile artık influencer marketing çalışmaları yapan firmalar ve Influencerlar vergi ödemeye başladı.
- Ticari reklam, zanaat, ticaret, iş veya bir meslek ile bağlantılı olan,
- Ürün ve hizmet satışını ve bir ürünün kullanılmasını sağlamak,
- Hedef kitlede bulunan kişileri bilgilendirmek ve bu kitleyi ikna etmek için reklam verecek olan firmalar, reklam platformu ve reklam çeşidi fark etmeksizin artık 10/3 oranında KDV tevkifatı ödeyecek.
Bununla beraber; ürün tanıtımı, reklam içeriği ve sponsorlu olarak paylaşılan reklamlardan elde edilecek olan gelirler de 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu kapsamında ele alınacak ve bu kanuna tabi tutulacak.
Kısacası influencer marketing çalışmaları yapmak isteyen firmalar ajanslar tarafından yapılan faturalandırmada ortaya çıkan KDV’nin 10/3’ünü devlete 10/7’sini ajansa ödeyecek.
Türkiye’de En Çok Kazanan Sosyal Medya Fenomenleri
Duygu Özaslan
YouTube’da 1,43 milyon abonesi, Instagram’da ise 2 milyon takipçisi olan Duygu Özaslan’ın aylık gelirinin ortalama 65 bin ile 80 bin TL olduğu tahmin ediliyor.
Berkcan Güven
YouTube’da 4 milyon abonesi, Instagram’da ise 3 milyona yakın takipçisi olan Berkcan Güven’in aylık gelirinin ortalama 75 bin TL olduğu tahmin ediliyor.
Reynmen
YouTube’da 6,33 milyon abonesi, Instagram’da ise 7,1 milyon takipçisi olan Yusuf Aktaş’ın aylık gelirinin 220 bin TL olduğu tahmin ediliyor.
Danla Bilic
YouTube’da 2,9 milyon abonesi, Instagram’da ise 5,7 milyon takipçisi olan Danla Bilic’in aylık gelirinin ortalama 300 bin TL olduğu tahmin ediliyor.
Enes Batur
YouTube’da 15 milyon abonesi, Instagram’da ise 5,3 milyon takipçisi olan Enes Batur’ın aylık gelirinin ortalama 400 bin TL olduğu tahmin ediliyor.
Son yorumlar