Bünyesine Instagram ve WhatApp gibi büyük şirketleri alan Facebook, diğer büyüyen şirketler gibi bir çatı şirket oluşturmaya karar verdi. Ama tek niyeti bu değil. Facebook’un yeni adının Meta olacağını duyuran Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, bundan böyle bir Metaverse şirketi olacaklarını açıkladı.
Sanal gerçeklik dünyasına ilk adımını atan Zuckerberg’in bu hareketi eleştirilere maruz kaldı. Yatırımcılar, veri bilimciler ve siyasetçiler tarafından endişe ile yorumlanırken aynı zamanda bu hareketin bir gündem değiştirme çabası olup olmadığı akıllarda soru işaretleri oluşturdu.
Facebook’un eski çalışanı Frances Haugen tarafından sızdırılan belgeler ile yine bir itibar krizi ile karşı karşıyan kalan Zuckerberg, isim değişikliği ve yeni teknoloji şirketi olma niyeti ile kendini yeniden konumlandırmaya çalışıyor olabilir mi?
Sanal ötesi evrene ilk adım
Facebook Connect 2021 etkinliğinde şirketinin yeni isminin Meta olduğunu açıklayan Zuckerberg, sanal gerçekliğe odaklanan ve tüketiciye yeni bir evren sunan Metaverse’ü de tanıttı.
Sanal ve gerçek dünyayı bir araya getirmeyi amaçlayan bu teknoloji, sosyal çevremizle istediğimiz her yere fiziki olmadan gidebilme, birçok etkinliğe katılabilme ve oyunlar oynayabilme imkanı sağlıyor.
Facebook’un isim değiştirme kararının ardından gündeme bomba gibi düşen Metaverse kavramı, herkes tarafından merak konusu oldu. Meta (öte) ve universe (evren) kelimelerinin birleşimi olarak ortaya çıkan bu kavram, pek çok insan tarafından ilk defa duyulduğu için yeni bir kavram olduğu sanılsa da bu doğru değil.
Metaverse kavramı ilk defa 1992’de bilim kurgu yazarı Neal Stephenson tarafından Snow Crash adlı eserinde kullanıldı. Stephenson kitabında bu evreni; kasvetli, distopik ve açgözlü dünyadan kaçış olarak tanımladı.
Investopedia’nın hazırladığı içeriğe göre Metaverse;
- Kullanıcı deneyimini yepyeni bir düzeyde artıracak bir sanal gerçekliktir.
- Sosyal medya kaynaklarının, artırılmış gerçeklik oyunlarının ve sanal gerçeklik çevrimiçi oyunlarının tek bir platformda bir araya getirir.
- Kullanıcıların sanal olarak etkileşime girmesine imkan sağlar.
- Kripto paraların kullanmasına izin veren birimleri içerir. (Metaverse Coin)
- Ses ve diğer duyusal unsurlar, kullanıcıya kurgusal dünyadaki gerçeklik deneyimini verir.
Horizon Worlds kullanıma açıldı
Meta, sanal bir dünyada sayısız faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesine imkan sağlayan Horizon World’sü kullanıma sundu. Horizon Worlds’e erişebilmek için aşağıdaki özelliklere uyuyor olmanız gerekmektedir:
- 18 yaş üzeri olmak
- ABD ya da Kanada’da yaşıyor olmak
- Quest 2 gibi destekleyici ekipmanlara sahip olmak
Horizon Worlds’te kullanıcıların yapabileceklerinin sınırını yok. Kullancılar dilerlerse;
- Sayısız oyun oynayabilir.
- Sosyalleşebilir.
- Etkinliklere katılabilir.
- Şirketlerindeki diğer çalışanlar ile toplantı yapabilir.
Yanlış anlaşılmasın: Metaverse, Facebook’un bir ürünü değildir. Microsoft ve Roblox gibi teknoloji devlerinin hakimiyet savaşı verdiği bir teknoloji pazarıdır. Yatırımcıları da heyecanlandıran bu pazar yalnızca büyük şirketler tarafından değil aynı zamanda start-up sahipleri tarafından da arzulanmaktadır.
Microsoft, Facebook’tan önce davranarak metaverse iş platformu olan Mesh’i kurdu. Geleceğin burada olduğunu söyleyen Microsoft, yaptığı yatırımlar ve yürüttüğü projelerle ile işin ciddiyetini gözler önüne seriyor.
Son yorumlar