Metaverse günlük hayatlarımızı şenlendireceği gibi aynı zamanda pek çok sektörü de önemli derecede etkileyecek. Bunlardan biri de kuşkusuz sosyal medya sektörü.
Reklamcılık ve pazarlama anlayışlarının hızlı bir şekilde değiştiği günümüzde, sahneye metafluencer’lar gibi yeni oyuncular çıkıyor. Peki şirketler arkasında gerçek insanlara mı ihtiyacımız olacak, yoksa sadece simülasyonlar olabilir mi? Asıl soru ise şu: Şirketler internetin yeni çağının bir parçası olma konusunda bir planları var mı?
Influencer Pazarlamasında Metaverse Etkisi
Influencer pazarlaması, şaşırtıcı bir şekilde hala birçok markanın ve ajansın geride kaldığı bir endüstridir. Ancak Metaverse oyundayken, hızlı bir şekilde kalkış yapması ve sanal dünyada milyarlarca dolarlık bir ekonomi olma potansiyeli yüksek.
Ve bu, Facebook’un Oculus gözlüklerini uygun bir fiyata satmayı planladığı için çoğu insanın düşündüğünden daha hızlı olabilir. Metaverse’in dünya çapındaki pazarlamacılar için sunduğu olanaklar sınırsızdır ve hemen hemen her sektöre uygulanabilir.
Gelip geçici sanılan Influencer pazarlaması ise hiç olmadığı kadar sağlam geliyor. Yaşanan gelişmeler, influencer pazarlamasının lehine görünüyor. Metaverse herkese kendi “influencer olma” macerasını başlatma fırsatını sunarken, halihazırda belli bir etki alanına sahip kişi ve kurumlara ise dijital alanda konumlarını sağlamlaştırma şansı veriyor.
Dudley Nevill-Spencer, 2017 yılında Virtual Influencer Agency’yi başlatmak için borç tüccarı olarak işini bıraktı, ancak birçok lüks marka tarafından geri çevrildi.
Yatırım bankacılığı firması Morgan Stanley’e göre, 2030 yılına kadar lüks mal pazarının yüzde 10’unu oluşturması ve 50 milyar Euro’luk bir gelir fırsatıyla tahmin edilen metaverse oyun ve NFT’lerde patlayıcı büyüme beklentisiyle bu durum değişti .
“Avatarlar, dijital deneyim için trend belirleyen bir alan haline geldi ve markalar buna uyanmaya başlıyor. Nevill-Spencer, “Yıllar boyunca konuştuğumuz birçok kişi bize yalnızca son altı ayda geri döndü” diyor.
Markaların Metafluencer’ları
Prada, Puma ve Yoox dahil olmak üzere çok çeşitli moda markaları, Shudu ve Lil Miquela’nın yanında durmak için avatarlar yaratıyor. Ortak amaçları ne mi? Amaca yönelik ve toplum tarafından yönlendirilen olmak.
Mayıs ayında Roblox’ta düzenlenen Gucci Garden sergisi 19,9 milyondan fazla ziyaretçi çekti. Dimension’ın kurucu ortağı ve genel müdürü Simon Windsor, influencer pazarlama tüketicilerin meta topluluklara dahil edilmesinde önemli olabileceğini ancak markaların yapacak çok işi olduğunu söylüyor.
Prada & Candy
Baştan aşağı Prada giyen ve hatta 2021 İlkbahar/Yaz koleksiyonundan üçgen logolu plaket küpelerle süslenen Candy, sezonun en sıcak parçalarını giyen bir başka fenomen gibi görünüyor. Ama sandığınız gibi değil.
İlk olarak 2011 yılında lüks İtalyan evi tarafından tanıtılan Candy, bu yıl yeni güzellik lisansı sahibi L’Oréal aracılığıyla yeniden hizmete girdi. Prada’nın yeni ilham perisi, Candy olarak da adlandırılan bir koku koleksiyonunu tanıtmak için oluşturulan bilgisayar tarafından oluşturulan bir avatardır.
Ekim ayında Prada tarafından “gerçekliği yeniden düşünmek” için bir davet olarak tanıtılan Candy, Valentin Herfray tarafından fotoğraflanan bir basılı kampanya da dahil olmak üzere çok çeşitli reklam formatlarında yer alıyor.
Nicolas Winding Refn’in yönettiği bir dizi kısa film; ve Prada’dan bir basın açıklamasına göre sanat yönetmeni Fabien Baron tarafından tasarlanan gerçek hayattaki koku şişesiyle etkileşime girdiği Twitch, Snapchat ve Tiktok gibi sosyal platformlarda – “dünyada bir ilk”.
Influencer pazarlama şirketi Mediakix’e göre, markaların etkileyici pazarlamaya 2019’da 8 milyar dolardan 2022’ye kadar yılda 15 milyar dolara kadar harcaması bekleniyor.
Yoox & Daisy
Bununla birlikte, mevcut sanal etkileyiciler artık bilgisayar tarafından oluşturulan kendi avatarlarını başlatmaya hazır olan markaların rekabetiyle karşı karşıya. Yoox Net-a-Porter Group’a ait çevrimiçi lüks indirim sitesi Yoox, sanal influencer Daisy’yi 2018’de piyasaya sürdü.
Calvin Klein ve Tommy Hilfiger’ın giydiği parçalarla çok markalı kampanyalarında yer almaya devam ediyor.
Yoox marka ve iletişim direktörü Manuela Strippoli, Yoox’un, platformdaki reklamları sıklıkla kaydıran kullanıcılara kıyafetlerin “daha tanıdık ve kişisel” olduğunu hissettirmek için şu anda yalnızca Instagram’da Daisy’yi piyasaya sürdüğünü söylüyor.
Daisy’nin özellikleri, Yoox kullanıcı verileri ve müşteri tercihleri kullanılarak oluşturuldu. Z ve Y neslinin dijital dünya ile fiziksel dünya arasında bir ayrım görmediği ve bu tüketicilere daha yakın olmak istediklerini belirtiyorlar.
Vyrao & Rae
Yasmin Sewell, İngiltere merkezli sağlık markası Vyrao’nun yeni sanal ekip üyesi Ræ’yi tanıttı. Daha fazlası yolda: Prodüksiyon firması Dimension Studio , şu anda moda ve güzellik markalarıyla sanal projeler üzerinde çalıştığını söylüyor.
Konu Vyrao’yu pazarlamaya geldiğinde, mevcut bir influencer ile ortaklık yapmak Yasmin Sewell’in aklından geçmedi. “Vyrao’nun temsil ettiği, enerjiyi değiştirmek ve yükseltmek üzerine inşa edilmiş bir markayı temsil eden bir varlık yaratmak istedik” diye açıklıyor.
Ræ, dijital sanatçı Ujin Lin ile işbirliği içinde yaratıldı. “Ræ -tıpkı kokularımız gibi- iyi enerji yayan dijital bir enerji şifacı. Gelecekte, Ræ’nin bizi temsil etmesi ve kendi kanallarımız dışındaki insanlarla bağlantı kurması için çok daha fazla alanda görmeyi planlıyoruz.” diyor Sewell.
https://www.instagram.com/p/CbiNL9Stf7i/
BONUS: İlk Türk Metafluencer Bella
BeymenVerse ile metaverse dünyasının kapılarını aralayan Beymen, şimdi modaseverleri yeni deneyimlere davet ediyor.
Dolce & Gabbana ve Etro’nun da aralarında yer aldığı ünlü moda evlerinin katılımıyla Mart ayında dünyanın ilk dijital moda haftasına ev sahipliği yapan metaverse platformu Decentraland için yaratılan meta influencer Bella, platforma giren ilk Türk markası Beymen’in sezon seçkisini metaverse evrenine taşıyor.
Kaynak: Vogue Business, Influencer Marketing Hub
Son yorumlar