Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/selimetatlipinar.com/selimetatlipinar/wp-includes/class-wp-token-map.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/selimetatlipinar.com/selimetatlipinar/wp-includes/class-wp-token-map.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/selimetatlipinar.com/selimetatlipinar/wp-includes/class-wp-user-query.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/selimetatlipinar.com/selimetatlipinar/wp-includes/class-wp-user-query.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/selimetatlipinar.com/selimetatlipinar/wp-includes/category.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/selimetatlipinar.com/selimetatlipinar/wp-includes/category.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/selimetatlipinar.com/selimetatlipinar/wp-includes/class-wp-rewrite.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/selimetatlipinar.com/selimetatlipinar/wp-includes/class-wp-rewrite.php on line 1
Türkiye’de bir ilk: Aypera – Selime Tatlıpınar Skip to main content
Influencer Marketing

Türkiye’de bir ilk: Aypera

By 16 Eylül 2022Kasım 23rd, 2022No Comments

Kemal Sunal’ın Japon İşi filmi gerçek mi oluyor? Artık her şeyin sanal halinin makbul olduğuna ikna olan şirketler, dijital çağın yeniliklerine ve gerekliliklerine karşı koyamadılar. Sosyal medyada büyük bir ilgi gören Türkiye’nin ilk Dijital İnsanı Aypera’nın hikayesini öğrenmek ister misiniz?

Robot denince akıllara hemen Kemal Sunal’ın Japon İşi filmi ya da İyi Aile Robotu Babür geliyor olabilir. Ancak Aypera birazcık daha farklı.


MinT Tasarım Merkezinin projelendirdiği Aypera, Türkiye’nin ilk robot oyuncusu olarak lanse edilse de bu tanım yeterince doğru olmayabilir. Dijital ortamda oluşturulduğu için bir bedene sahip yok. Bu yüzden kendini #Dijitalİnsan olarak tanımlıyor.

Aypera’nın tasarlanmasında görev alan bilim iletişimcisi Tevfik Uyar, bu robotun Türk insanın estetik standartları göz önünde bulundurarak tasarlandığını dile getirdi. Dijital karakterin modellenmesinde 3 boyutlu tasarım yazılımları ile hareket ve yüz yakalama sistemlerinden faydalanıldı.

Asıl hedeflerinden birinin Aypera’nın insandan tamamen bağımsızlaşması olduğunu belirten Uyar, “Kendi sesi veya görüntüsünü oluşturması açısından arge çalışmalarımız olacaktır.” diye konuştu.

Dijital insanın geliştirici ekibinde Bager Akbay ve Tevfik Uyar‘ın yanı sıra bilgisayar mühendisi ve yaratıcı teknolojist Zeynep Nal Sezer başta olmak üzere 15 kişi yer alıyor.

“Aypera İHA’dan farklı bir şey değil.”

Geçtiğimiz günlerde Aypera ile “Digital Human” filmini çekeceklerinin müjdesini veren Çocuklar Duymasın’ın yapımcısı Birol Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aypera’yı kolay anlaşılabilmesi açısından e-insan olarak tanımladı.

Dijital insan olarak Aypera’nın e-devlet, e-book gibi bir şey olduğunu ifade eden Güven, “Aypera’nın insandan tek farkı insanın tasarladığı bir şey olması. Yani Aypera insansız hava aracından farklı bir şey değil. 

Bir teknoloji, arkasında bir tasarımcı ekibi var. Aypera bakanlığın desteğiyle bir tasarım merkezinde tasarlandı ve esas amacımız ihraç etmek.” dedi.

Dünyadaki Tüm Konservatuarları Bitirdi

Aypera’nın dünyaca ünlü bir oyuncu olmasını hedeflediklerini açıklayan Güven, tıpkı gerçek bir oyuncu gibi rolüne göre Aypera’nın adının değişeceğini ifade etti ve açıklamasına şu şekilde devam etti: 

“Aypera dünyadaki bütün konservatuarları bitirdi. Dünyadaki bütün tiyatro oyunlarını okudu ve birkaç dakikada okuyabiliyor. Google’da olan her şeyi öğrenebiliyor, dünyadaki bütün oyuncuları yakından tanıyor ve izliyor.

Aslında ülkemizde topyekün bir dijitalize olma seferberliği başlamış durumda, hemen hemen bütün sektörlerde bunu görebilirsiniz.”

Aypera, Türkiye’nin ilk Dijital Robotu değil.

Sanılanın aksine, Aypera Türkiye’nin ilk sanal robot girişimi değil. Birol Güven, kişisel Twitter hesabından paylaştığı bir tweette, Aypera’nın ilk dijital insan olmadığını hatta ondan öncesinde oluşturulan başka dijital insanlar olduğunu açıkladı.

Kendilerini Türkiye’nin ilk sanal influencer ajansı olarak nitelendiren Hiper Model, Türkiye’nin ilk sanal influencerı Lina Hip’ı üç yıl önce tanıttı. 6 bini aşkın takipçi sayısına sahip Lina, çoğumuzun aşina olduğu gerçek influencerlar gibi moda, resim, spor gibi alanlarda içerik paylaşıyordu. 

Tıpkı kalkışından on iki dakika sonra infilak eden ilk uydumuz gibi ilk dijital influencer girişimi de başarısız oldu. Hem Lina’nın hem de ajansın sosyal medya hesaplarını kapatması ile birlikte sessizliğe gömüldüler.

Aypera’nın birebir sanal influencer olarak kategorize edilemeyeceğini belirten yaratıcı ekip, dijital karakteri şöyle tanıtıyor:

“Aypera’nın konumunu bir sanatçınınkine benzetebiliriz. Elbette ‘influence’ yaratabiliyorsa yurtdışında tasarlanan sanal influencerlarla aynı etkiyi üretmiş olacaktır ama Aypera kendini “dijital insan” olarak tanımlıyor ve sadece kendini gerçekleştiriyor.”

Aypera’nın bir hedef kitle kaygısıyla hareket etmediğini belirten geliştirici ekip, Dijital İnsanın kendi becerileriyle uyumlu ve kişiliğiyle çelişmeyecek her türlü projede yer alabileceğini ifade etti.

Pek çok oyuncu gibi Aypera’nın da bir teklisi var. Mart ayında yayınlanan Işıl Işıl şarkısı ile müzik sektörüne de giren dijital insanımızın bu yaz dijital bir konser vermesi de planlanan projeler arasında yer alıyor.

Kaynak

AA, Independent Türkçe

Close Menu